lördag 23 oktober 2010

Tvångssyndrom (OCD)
Tvångssyndrom utgörs av tvångstankar och tvångshandlingar som kan yttra sig på flera olika sätt.
 • Tvångstankar är återkommande tankar, impulser, eller bilder som upplevs som påträngande, ofrivilliga, och obehagliga. Tvångstankar kan utlösas genom inre tankar eller genom yttre stimuli som påminner om innehållet i tvångstankarna. Vanligtvis uppfattas tvångstankar som motbjudande, framkallar starkt obehag eller ångest, och brukar vara svåra att kontrollera eller få bort. Tvångstankar uppfattas vanligen som meningslösa. Innehållet kan anses oroväckande, motbjudande, hädiskt, oanständigt etc.
Den vanligaste typen av tvångstankar yttrar sig i form av "tänk om"-tankar (t.ex. "tänk om det börjar brinna", "tänk om jag har fått en smittsam sjukdom").

 • Tvångshandlingar är återupprepade beteenden (t.ex. att rengöra, tvätta, upprepa handlingar) eller tankemässiga handlingar (t.ex. att räkna, kontrollera, tänka på vissa ord) som en person känner sig tvingad att utföra oftast som en reaktion på en tvångstanke eller rigida ritualer. Man känner sig driven att upprepa tvångsbeteendet om och om igen med syftet att uppleva en lättnad från obehaget och ångesten.

Det finns olika typer av tvångshandlingar:

 • Tvångsmässig städning/rengöring/tvättning,
 • Tvångsmässigt kontrollerande beteenden,
 • Bekräftelsesökande tvångshandlingar,
 • Tvångsmässigt samlande,
 • Tankemässiga neutraliseringar.

Vid tvångssyndrom inser man att tvångstankarna är orimliga och tvångshandlingarna onödiga, men man kan ändå inte motstå att utföra handlingarna.

 • Tvångssyndrom leder vanligtvis till ett stort lidande, nedsatt fungerande socialt och i arbetet samt skam. Exempel på konsekvenser är att man konstant kommer flera timmar för sent till arbetet eller att man inte kan umgås med andra människor p.g.a. den tid och kraft som tvångstankarna och tvångshandlingarna upptar.


 • Tvångshandlingar kan även leda till fysiska skador vid t.ex. kontinuerligt tvättande av händerna.


© Kognitiv beteendeterapi specialisten, Nenad Paunovic, Stockholm, 2005-2008, www.kbterapi.se

1 kommentar:

 1. Hejsan!

  Jag lider av tvångsbeteende och har gått KBT nu i snart ett år.
  Jag tänkte kolla lite närmare på din blogg, men vad jag förstått det som så lider du också av ocd?

  Ska bli väldigt spännande att läsa din blogg! Här har du min om du skulle få lust att läsa. Jag skriver mycket om mina upplevelser kring misshandel, tvångsbeteende och annat som hänt i livet http://thirese.blogg.se

  Mvh Thirése

  SvaraRadera